1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hemodiyaliz hastalarının beslenme ve sıvı takibine yönelik yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirecekler

Hemodiyaliz hastalarının beslenme ve sıvı takibine yönelik yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirecekler

featured
hemodiyaliz-hastalarinin-beslenme-ve-sivi-takibine-yonelik-yapay-zeka-destekli-mobil-uygulama-gelistirecekler.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora Öğrencisi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir’in yürütücülüğünü, EÜ Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan’ın danışmanlığını yaptığı “Hemodiyaliz Hastalarına Yönelik Geliştirilen Yapay Zeka Destekli Mobil Öğrenmenin Beslenme ve Sıvı Alımı Kontrolü ve Bireysel Yönetime Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile hemodiyaliz hastalarının beslenme ve sıvı takibinin yapılmasına yönelik yapay zeka destekli mobil eğitim programı geliştirilecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak hem hazırlanan yenilikçi proje ile ilgili bilgi aldı hem de çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzde sanal gerçeklik ve yapay zekâ teknolojileri her alana olduğu gibi sağlık sektörüne pek çok yenilik sunduğunu bilinmektedir. Yapay zeka teknolojilerinin sunduğu algoritmalar, hastalıkların tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Hemodiyaliz hastalarına yönelik sanal gerçeklik teknolojisi ile yenilikçi bir proje hazırlayan proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

         Araştırmanın içeriği ve amacıyla ilgili bilgi veren proje danışmanı Prof. Dr. Öznur Usta YeşilbalkanKonu ile ilgili hem ülkemiz hem de dünya literatürü incelendiğinde; çalışmalarda hemodiyaliz hastalarında tedaviye uyumu artırmak için bireysel veya grup eğitimlerine ek olarak yazılı materyallerin kullanılarak çoğunlukla hastaların yaşam kalitelerinin ve öz yeterliliklerinin değerlendirildiği, ancak hastaların beslenme ve sıvı kontrolünde kendi bireysel yönetimlerini sağlayacak yapay zeka destekli mobil uygulama yönteminin kullanılmadığı görülmektedir. Hemodiyaliz tedavisi alan hastalara yönelik geliştirilen mobil uygulamalarda genellikle,  hastaların beslenme ve sıvı alımına uyumu artırmaya yönelik bilginin yer aldığı, ancak hastaların gün içerisinde vücutlarında biriken sıvı miktarını takip edebilecekleri bir mobil uygulamaya ulaşılamamıştır” dedi.   

         Proje ile bu eksiklikleri gidermeyi amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, “Bu araştırma kapsamında, hemodiyaliz hastalarının beslenme ve intradiyalitik kilo kontrolünü sağlamaya yönelik oluşturulan animasyon eğitim modülü ve hastaların bireysel yönetimini artırmasına yönelik geliştirilen beslenme-sıvı takiplerini günlük kaydedebilecekleri takip sistemini içeren yapay zeka destekli mobil eğitim programı geliştirilecektir. Bu mobil destekli öğrenme programı ile hemodiyaliz hastaları her zaman kolaylıkla eğitim alıp bireysel takiplerini yapabilecekler. Ayrıca uygulama ile hemodiyaliz hastalarının tıbbi tedavi ve bakımında görev alan sağlık profesyonellerinin eğitimlerinde kullanabilecekleri yararlı bir materyal ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.
 

Danışmanlığını Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan’ın yürütücülüğünü ise Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir’in yaptığı projede EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz Yılmaz araştırmacı olarak yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hemodiyaliz hastalarının beslenme ve sıvı takibine yönelik yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirecekler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ne Dersin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin