1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sabahları ağzınız kokuyorsa bunlara dikkat! Sigara içmeyin, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın…

Sabahları ağzınız kokuyorsa bunlara dikkat! Sigara içmeyin, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın…

featured
sabahlari-agziniz-kokuyorsa-bunlara-dikkat-sigara-icmeyin-saglikli-beslenin-ve-egzersiz-yapin.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya enfeksiyonlarının da ağızda kötü kokulara neden olabileceğini ifade eden Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe “Sinüzit, akciğer enfeksiyonları veya diyabet gibi bazı sağlık sorunları da ağız kokusunu etkileyebilir.” dedi. Ağız kokusunun önlenmesi için düzenli ağız bakım rutinlerinin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, bunların yanında bol su içmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerektiğinin altını çizdi. 

Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, sabahları görülen ağız kokusu nedenleri ve önleme yolları hakkında bilgi verdi.

Sabahları ağız kokusu neden olur? 

Gece boyunca ağızda biriken bakterilerin ve tükürük üretiminin azalması nedeniyle sabahları ağız kokusu meydana geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, “Uyku sırasında tükürük üretimi azalır, bu da ağızda bakterilerin çoğalmasına ve koku oluşmasına neden olur.” dedi.

Dişlerin fırçalanmaması veya ağız bakımının yetersiz olmasının, plak ve bakterilerin birikmesine neden olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, ağız kokusuna neden olabilecek diğer durumları şöyle sıraladı:

“Dilin yüzeyinde biriken bakteriler ve yemek artıkları ağız kokusuna sebep olabilir. Dilin düzenli olarak fırçalanması önemlidir. Özellikle şekerli yiyeceklerin gece tüketilmesi, ağızda bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayabilir. Ağız açık uyumak veya bazı ilaçların yan etkileri, ağız kuruluğuna neden olabilir, bu da kokuya katkı sağlar. Gündüz yeterince su içmemek, ağız kuruluğuna yol açarak sabahları ağız kokusunu artırabilir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya enfeksiyonlar, ağızda kötü kokulara neden olabilir. Sinüzit, akciğer enfeksiyonları veya diyabet gibi bazı sağlık sorunları da ağız kokusunu etkileyebilir.”

Ağızdaki yemek kalıntıları bakterileri besleyerek kötü kokuya neden oluyor 

Uyku sırasında ağızda çeşitli değişiklikler olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, bu değişikliklerin sabahları ağız kokusuna nasıl neden olduğunu şöyle açıkladı:

“Uyumak, tükürük kaynağını önemli ölçüde azaltır. Tükürük, ağızda bakterileri ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur. Tükürük miktarının azalması, bakterilerin çoğalmasına ve bunun sonucu olarak ağız kokusuna yol açar. Ağızda doğal olarak bulunan bakteriler, gece boyunca yiyecek parçacıkları ve hücre kalıntıları üzerinde beslenir. Yetersiz tükürük ile bu bakterilerin sayısı artar ve bazıları kötü kokulu bileşenler üretir. Eğer kişi ağız solunumu yapıyorsa ağız kuruluğu yaşanır. Bu durum, bakterilerin daha hızlı çoğalmasına ve ağız kokusunun artmasına neden olur. 

Gece yatmadan önce ağızda bıraktığınız yemek kalıntıları, bakterilerin besin kaynağı olarak kullanabileceği karanlık bir ortam sağlar. Özellikle şekerli gıdalar ve karbonhidratlar, bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Dilin yüzeyinde de bakterilerin ve yiyecek parçacıklarının birikmesi mümkündür. Gece boyunca bu birikintiler, kötü kokuya neden olan bileşenlerin üretilmesine katkıda bulunabilir.”

Ağız kokusunu önlemek için bu önerilere kulak verin 

Ağız kokusunu önlemek için sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, “Diş ipi kullanarak diş aralarını temizlemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, dilinizi bir dil temizleyici veya diş fırçası ile temizleyerek bakteri birikimini önleyin.” dedi.

Düzenli olarak diş hekimine görünmenin, diş çürükleri veya diş eti sorunları gibi ağız sağlığı sorunlarını erken teşhis etmek için önemli olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, ağız kokusunu önlemeye yardımcı önerilerini sıralayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bol su içmek, tükürük üretimini artırarak ağız kokusunu önleyebilir. Ayrıca su, ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Sigara içmek ve tütün ürünleri kullanmak ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle bu maddelerden kaçınılmalıdır. Doktorunuz veya diş hekiminizin önerdiği ağız gargaralarını veya spreyleri kullanarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı olabilirsiniz. Aşırı baharatlı veya kokulu yiyeceklerden kaçınarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Ayrıca, lifli yiyecekler tüketmek de ağız kokusunu azaltabilir. Egzersiz yapmak, tükürük üretimini artırarak ağız kokusunu önleyebilir.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sabahları ağzınız kokuyorsa bunlara dikkat! Sigara içmeyin, sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ne Dersin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin